2012. augusztus 6., hétfő

Árfolyamrögzítés

http://privatbankar.hu/penzugyek/arfolyamrogzites-mar-gyulik-az-uj-hitel-az-ugyfelek-szamlajan-249509

Már gyűlik az új hitel az ügyfelek számláján. A PSZÁF friss adatai szerint az euróban, svájci frankban és japán jenben nyilvántartott devizakölcsönök esetében 20 361 gyűjtőszámlahitelt-szerződést kötöttek meg a hó végéig, szemben a május végi 10 827 szerződéssel. Aktuális árfolyamon a rögzített árfolyamú hitelek állománya meghaladta a 182 milliárd forintot.

Mi lesz, ha véget ér az árfolyamrögzítés?

A Budapest Bank felmérésében azt vizsgálta, hogy azok, akik már éltek vagy élni kívánnak az árfolyamgát lehetőségével, milyen megfontolásból teszik ezt, és mit szándékoznak tenni a törlesztőrészlet átmeneti csökkenése nyomán felszabaduló összeggel. A válaszadókat megkérdezték arról is, hogy az árfolyamrögzítés időszaka után újra megnőtt törlesztőrészletet hogyan, miből fogják majd fizetni.

A megkérdezettek családi költségvetésének átlagosan 40%-át teszi ki az elmúlt évek során jelentősen megnövekedett havi törlesztőrészlet, és több mint felüknek (52%) 70 ezer forintnál magasabb a havi törlesztése. Nem meglepő tehát, hogy a felmérés szerint az árfolyamgátat igénybe venni szándékozó devizahitelesek 81%-a tartós vagy átmeneti fizetési problémái miatt él ezzel a fizetési könnyítéssel. A megkérdezettek 16%-ának eleve nem okoz gondot a törlesztés, hanem azért veszi igénybe az árfolyamgátat, mert kedvező lehetőségnek tartja.

A megtakarítók leginkább a hitel későbbi törlesztésre tesznek félre

Az árfolyamgát igénybevétele után a megkérdezettek 10-30 ezer forintos törlesztőrészlet-csökkenésre számítanak. Ezt az összeget a válaszadók közel fele (47%) részben vagy egészben meg kívánja takarítani. A megtakarítani szándékozók között a leggyakoribb cél a későbbi hiteltörlesztés elősegítése (37%), a biztonsági tartalék képzése (20%), valamint a gyermekek támogatása (13%). A válaszadók megfontoltságát tükrözi, hogy mindössze 6% nyilatkozott úgy, hogy még nem tudja, mi lesz az árfolyamgátból származó megtakarításainak sorsa.

Általában elmondható, hogy a megkérdezettek 62%-a úgy véli, nem okoz majd gondot neki a hiteltörlesztés az árfolyamgát időszak lejártával. A többség (56%) arra számít, hogy pénzügyi helyzete kedvezőbbre fordul öt év alatt. Elgondolkodtató azonban, hogy 36% esetében problémás lehet a várhatóan emelkedő törlesztőrészlet fizetése: 11% tart attól, hogy nem fogja tudni fizetni a megnövekedett részleteket, 25% pedig abban bízik, hogy a kormány vagy a bankok 2017 után is kínálnak valamilyen megoldást a fizetési nehézségekkel küzdőknek.

http://privatbankar.hu/ongondoskodas/devizahitelesek-dilemmaja-mi-lesz-ha-veget-er-az-arfolyamrogzites-249512

Árfolyamrögzítő kalkulátor:
www.bankometer.hu

Kis segít az árfolyamrögzítés? Minden hitel felvevőnek megoldás? Nézd meg a következő videót hátha segít dönteni.


Makkos Albert is körbe járja a témát.