2012. augusztus 13., hétfő

Kamattámogatott hitel

Jelenleg három bank kínálja az új kamattámogatott jelzáloghitelt.
Milyen feltételekkel lehet igényelni ezt a hitelt?
Új építésű lakás esetén 30 milliós vételárig (ebbe beleszámítandó az ÁFA is) , használtnál 15 millióig lehet kérni a támogatott lakáshitelt.
Az új kamattámogatott hitel fizetéskönnyítő lehetőségekhez is felhasználható, ebben az esetben 7 és 10 millió forint közötti összeg igényelhető.
1. OTP
Elsőnek az OTP Banknál lehet igényelni kamattámogatott hiteleket 12,86 százalékos fix, évi kamatozás mellett, melynek teljes összegét csak a 6. év után kell megfizetnie az ügyfeleknek. Az első öt évben hitelcéltól és a gyermekek számától függően egy számjegyűre csökkenhet a teljes THM.

Az új lakás vásárlására vagy építésére legfeljebb 10 millió forint összegű támogatott lakáskölcsön igényelhető abban az esetben, ha az ingatlan (telekár nélküli) értéke nem haladja meg a 30 millió forintot. Lakáskorszerűsítésre és használt lakás vásárlására 6 millió forintban állapította meg a törvényalkotó a felvehető legmagasabb kölcsönösszeget, amely legfeljebb 15 millió forintos vételár, illetve bekerülési költség esetén vehető igénybe. Kovács Antal szerint ezek az összegek a legtöbb ügyfél igényét kielégítik, hiszen az átlagos igényelt kölcsönösszeg ennél jellemzően alacsonyabb.

2. K&H Bank
Példa egy 5 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, lakáscélú hitel törlesztőrészleteire és az év végén fennálló tőketartozásokra. A példában bemutatott kamattámogatás új lakás vásárlása esetén és két eltartott gyermekkel érvényes. (THM: 10,7%).

3. FHB
2012. augusztus 13-tól már az új kamattámogatott lakáshitel is igényelhető az FHB Jelzálogbanknál - olvasható a társaság közleményében. Mint írják, a fiókhálózatban már megkezdődött az "Otthonteremtő" hitelek befogadása. A Bank 9 munkanapon belül dönt a hiánytalanul benyújtott kérelmekről.

Az új támogatott hitel sokkal szélesebb ügyfélkört szólít meg, mint a korábbi konstrukció, amelyből néhányat külön ki is emel Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese: "Egyrészt már 35 év feletti és akár egyedülállók számára is elérhető, másrészt használt lakás vásárlására vagy problémás jelzáloghiteles ingatlanok megvásárlására, illetve korszerűsítésre is jár, továbbá azok is igényelhetik, akiknek van másik ingatlantulajdonuk" - emeli ki Tokodi Gábor.