2012. augusztus 16., csütörtök

Tájékoztató a devizahitelek árfolyamrögzítésének rendszeréről, illetve a késedelmes devizahitelek forintra váltásának szabályairól

2012. április 1-től lehetőségük van belépni az új „árfolyamgát” néven ismert fizetéskönnyítő programba.
A konstrukció lényege, hogy az adós egy meghatározott ideig a törvényben rögzített, a piaci árnál
kedvezőbb árfolyamon törlesztheti deviza jelzálog hitelét, mely időszak alatt az aktuális és a rögzített
árfolyam közötti különbözet gyűjtőszámlán halmozódik, amelynek törlesztése később esedékes. A
rögzített árfolyam a svájci frank hitelek esetén 180 HUF/CHF, euró hitelek esetén 250 HUF/EUR, a
japán jen hitelek vonatkozásában pedig 2,5 HUF/JPY.

A régi konstrukcióhoz képest lényeges változás, hogy a rögzített árfolyam feletti törlesztési teher megoszlik az adós, a hitelintézetek és az állam között az alábbiak szerint:
Egy adott havi törlesztési kötelezettség kamat és tőketartozást egyaránt tartalmazhat. Továbbra is az adóst terheli a tőketartozás rögzített árfolyam feletti, de a devizakölcsöntv.-ben meghatározott legmagasabb árfolyamot meg nem haladó része, ami a program időtartalma alatt (60 hónapig, de legkésőbb 2017. június 30-ig) az ún. gyűjtőszámlán halmozódik. A gyűjtőszámlán felhalmozott tartozásokat a hitelintézet háromhavonta tőkésítheti, három hónapos kamatperiódusra meghatározott ügyleti kamata pedig nem haladhatja meg a kamatperiódus kezdőidőpontjától érvényes háromhavi BUBOR aktuális mértékét. A gyűjtőszámla tartozás visszafizetése a rögzítés periódusának megszűnését követően – de legkésőbb 2017. július elsejétől esedékes.
Egy adott havi kamattartozás rögzített árfolyam feletti, de a devizakölcsöntv.-ben meghatározott legmagasabb árfolyamot meg nem haladó részét az állam és a hitelintézet 50-50%-os arányban fizeti meg, azaz ennek megfizetése alól az adós mentesül.
A legmagasabb árfolyam svájci frank esetén a 270 HUF/CHF, eurónál a 340 HUF/EUR, japán jennél pedig a 3,3 HUF/JPY árfolyamnál lett meghatározva. Mind a kamat, mind pedig a tőketartozás esetén a legmagasabb árfolyamot meghaladó részt teljes egészében az állam fizeti meg.

2012. szeptember 1-től a szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkezők is beléphetnek a programba. Azonban a pénzügyi intézmények már korábban is befogadhatják a kérelmeket. A hiteladósok, amennyiben megfelelnek a devizakölcsöntv. által előírt valamennyi feltételnek, 2012. december 31-ig kezdeményezhetik a programba való belépést. A belépés legfontosabb kritériuma, hogy az adós fizetési késedelme ne haladja meg a 90 napot, illetve a devizahitel folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszege nem haladta meg a 20 millió forintot. A törvény külön engedményeket tesz a közszférában dolgozók számára. Gyűjtőszámlahitelük ügyleti kamatát illetően kamattámogatásra jogosultak, továbbá, amennyiben a közszférában dolgozó végtörlesztésre jogosult volt, és végtörlesztési szándékáról a munkáltatóját 2011. december 30-ig tájékoztatta (de nem tudta hitelét visszafizetni) és 2012. szeptember 30-ig gyűjtőszámlahitel
szerződést köt, kormányrendeletben meghatározott módon egyszeri vissza nem térítendő támogatásra is jogosult.
A devizakölcsöntv. 2012. áprilisi módosításának szintén lényeges eleme, hogy 2012. augusztus 31-ig a
nem teljesítő adósok devizahitelét a hitelintézetek kötelesek forintra váltani és a tartozás 25%-át elengedni.
Az átváltás abban az esetben lehetséges, ha a hiteladós késedelme – legalább 78 ezer forint összegű esedékessé vált rész tekintetében - 2011. szeptember 30-án már meghaladta a 90 napot és a késedelem
továbbra is fent áll. Továbbá a fedezetül szolgáló ingatlan értéke a szerződés megkötésekor nem haladta meg a 20 millió forintot, illetve a hiteladós a pénzügyi intézmény részére 2012. május 15-ig írásban nyilatkozott arról, hogy a késedelembe esésének oka a fizetőképességében beállott jelentős, igazolható romlás volt.
A fenti feltételek teljesülése esetén a hitelintézet 2012. augusztus 31-ig köteles a még fel nem mondott devizakölcsön-szerződés alapján fennálló teljes követelést a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett, 2012. május 15. és 2012. június 15. között irányadó középárfolyamok átlagán forintban fennálló követelésre átváltani, illetve a forintra történő átváltás napján köteles a fennálló követelés értékének 25%-át elengedni.